Logo
Automat
News Vánoční slavnost, prosinec 2007
Vánoční slavnost, prosinec 2007



V letošním adventním období jsme pro rodiče připravili „balíček radosti“ v podobě vystoupení jejich dětí pod vedením učitelek z naší mateřské školy.
V návaznosti na loňskou slavnost, kdy se Sněhovým vločkám při tanci narodilo miminko – Ježíšek, jsme letos slavili jeho první narozeniny. Vybraný chlapec Vítek [foto zde] vystupoval v roli Ježíška a provázel celou slavností.
V úvodu zazpíval pěvecký sbor Zvoneček [foto zde] pod vedením paní učitelky M. Martincové. Sálem zazněla píseň „Ježíšku můj“ a další tři s mikulášskou a čertovskou tematikou.
Písněmi sboreček přivolal Mikuláše [foto zde], který potěšil všechny přítomné svou návštěvou i pohádkou. Ale rozpustilý Vítek – Ježíšek ho neustále rušil a zlobil, a proto na něj Mikuláš zavolal čertíky [foto zde], aby ukázaly své pekelné kousky a nezbedného chlapce trochu postrašili. Dvanáct dětí ze 4. a 8. oddělení, převlečených do červených triček s blikajícími čertími rohy a pavoučími čelenkami, tančilo v rytmu písně „Tak se čerte snaž“ a „Rumburakův tah“. Rozpustilí čertíci hráli karty, vařili polévku z žab a hadů, dováděli a strašili malého Vítka – Ježíška. Ten se ale nebál a v závěru čertovského vystoupení všechny rarachy zahnal koštětem.
Program pokračoval oslavou narozenin, kdy zástupci z jednotlivých oddělení přinášeli Vítkovi - Ježíškovi své dárky.

Jako první pozval Vítek – Ježíšek na oslavu svých narozenin děti ze 6. oddělení [foto zde]. Tématem jejich vánočního vystoupení byla Narozeninová písnička pro malého oslavence a pravý medvědí taneček. Jako dárek přinesli „medvídci“ skleničku sladkého medu.
Dále pak přišly popřát děti z 5. oddělení [foto zde] a vybídnout Vítka - Ježíška k protažení těla Rákosníčkovou rozcvičkou. Po úvodní hudební znělce z pohádky o Rákosníčkovi děti cvičily dle veršované říkanky. Plyšový Rákosníček se poté stal jedním z milých dárků.
Dalšími gratulanty byly děti 3. oddělení [foto zde] se Zajíčkovou taškařicí. Deset dětí ve vlastnoručně vyrobených kostýmech zajíčků přinesly Ježíškovi jako dárek mrkvičku a zelí. Dále si pro něj připravily „Hádanku“, báseň „Dva zajíci“, píseň „Podzimní vítr“ a báseň „Stromečku zelený“. Básničky dramaticky ztvárnily. Za odměnu dostaly skleněnou ozdobu na vánoční stromeček stejně jako zástupci z ostatních oddělení.
Krteček a sněhová vločka se jmenovalo vystoupení dětí z 1. oddělení [foto zde]. Všichni společně zarecitovaly Vítkovi – Ježíškovi krátkou básničku „Vločky“, kterou uvedly zimní taneček malých sněhuláčků. Taneček na píseň „Sněhuláci“ představoval dětské zimní radovánky – sáňkování, bruslení a dovádění na sněhu. Po veselé zimní skluzavce předaly děti oslavenci dárek v podobě sněhové vločky.
Vánoce přicházejí s písničkou se jmenovalo hudební vystoupení dětí ze 7. oddělení [foto zde] motivováno zimou a časem Vánoc. Děti zazpívaly písně „Padá sníh; Rolničky; Veselé Vánoce“, které doprovodily na Orffovy dětské nástroje a zakončily předáním dárku – vánočky.
Bránou zimních radovánek přišly děti ze 2. oddělení [foto zde] hned poté, co ji svým kouzelným klíčem odemkla „paní Zima“. Malí sportovci na hudbu „Veselé lyžování“ z filmu Krakonoš a lyžníci vyjadřovali pohybem zimní sporty a hry jako například lyžování, koulování atd. V „zimní bráně“ pak děti přednesly po skupinkách básně charakterizující jednotlivé sporty a zimní radovánky. Na závěr svého vystoupení předali malí sportovci společně s „paní Zimou“ Vítkovi – Ježíškovi dárek - kouzelný klíč k bráně zimních radovánek.
Jak se staví sněhulák předvedly děti z 8. oddělení [foto zde], které svým vystoupením navázaly na zimní téma sportovců ze druhého oddělení. Předškoláci nejprve zazpívali písničku „Sněhulák“a doprovodili ji pohybem. Při kresební hře s veršovanou říkankou „Sněhulák“ namalovaly děti temperovými barvami na arch papíru umístěném na malířském stojanu obrázek sněhuláka. Své narozeninové vystoupení zakončily recitací básně „Postavíme sněhuláka“. V závěru svého příspěvku, obdarovaly děti Vítka – Ježíška dárkem – sněhulákem.
Tři oříšky od veverky dostal Vítek – Ježíšek od dětí ze 4. oddělení [foto zde]. Protože k Vánocům patří neodmyslitelně pohádky, připravily si děti z „veverek“ pro vánoční slavnost taneční dramatizaci písně „Kolovrátek“. Tuto píseň již děti dobře znaly z oblíbené pohádky
O Popele zpívanou hercem J. Třískou. Malým tanečníkům se podařilo plně vžít do postav krále, prince, vypravěče, hofmistra, sestry Kláry a Dorky , zlé macechy a hodného táty. Velice křehce zapůsobila na diváky malá Popelka stále obletovaná dvěma holoubky při svém sólovém vystoupení na píseň „Tři oříšky“ I. Bartošové.

Vánoční slavnost byla zakončena společným zpěvem vánočních koled „Štědrý večer nastal; Pásli ovce valaši a Narodil se Kristus pán.

Fotografie

Fotografie z akce můžete nalézt v naší fotogalerii.
Cestu k jednotlivým scénkám si můžete najít v textu nebo v níže uvedeném přehledu

application/msword vanocni_slavnost_2007.doc (: 1715x - : 60 KB)
Plakát ilustrující Vánoční slavnost 2007
16.12.2007 @ Dzarda