Logo
Automat
News Chata Rozhled a Česká spořitelna
Byli jsme na podzimním, turisticko- poznávacím pobytu MŠ,
v Krkonoších, Strážném,
na Chatě Rozhled a Česká spořitelna
1. – 6. 10. 2007


Chata Rozhled ( http://www.rozhled.cz ) a chata České spořitelny se nacházejí na hřebenech Krkonoš ve výšce 1207m.n.m. v nedaleké blízkosti Strážného, v oblasti Předních a Zadních Rennerovek.
Chata Rozhled ( http://www.rozhled.cz ) je pravá horská, dřevěná chalupa, s krásným výhledem na okolní vrcholky hor. Byli jsme ubytováni v malých, útulných pokojích bez paland. Sociální zařízení bylo umístěno na patře. Celý objekt splňoval všechny ubytovací, bezpečnostní předpisy pro pobyt předškolních dětí. Stolovalo se v přízemní, velice stylově zařízené jídelně podle předem domluveného, časového harmonogramu. Snídaně 8,15h., dopol. ovocná svačina v 10,00h., oběd ve 12,00h., odpol. svačina ve 14,30h. a večeře v 18 hod.
Jídelníček byl již předem sestaven a nabídnut ke konzultaci paní majitelkou chaty. Strava vždy odpovídala hygienickým a výživným normám pro děti předškolního věku, velice se podobala stravě školkové. Také pitný režim byl k dispozici po celý den. Personál byl velice vstřícný ke všem přáním a připomínkám pedagogického dozoru. Vstřícný personál byl také k návštěvníkům na chatě České spořitelny. Jedná se o renovovaný, modernější objekt, kde měly děti sociální zařízení na pokojích. Na stravu a ubytování si také nikdo z účastníků pobytu nemohl stěžovat.
Pro velmi pěkné, podzimní počasí jsme trávili převážně celé dny venku v pestrobarevné přírodě. Pobyt městských dětí na horách byl protkán hlavním tématem s názvem „Krakonošův podzimní klobouk“. Na každý den byly pro děti připraveny hry a soutěže směřující k poznávání a sledování změn v horské přírodě v podzimním období.
Každé ráno si děti spolu s učitelkami povídaly v komunitním kruhu, co by chtěly na horách vidět, prožít, poznat, zahrát si atd. Společně si zazpívaly, vyslechly motivační pohádku nebo příběh k danému dni. Také tentokrát nechyběly Krakonošovy dopisy ani návštěvy modré myšky Terezky. Další část dopoledne trávily děti se svými učitelkami většinou procházkami po lese. Formou her a různých činností poznávaly život v lese - názvy stromů, podzimních lesních plodů; živočichů. Ochutnávaly borůvky, sbíraly jedlé houby. Pozorovaly měnící se přírodu v podzimní „šat“, učily se vnímat její barvy, vůni, hlavně při práci a hrách s přírodními materiály. Pociťovaly změny počasí na vlastní kůži. V praxi se snažily chránit přírodu a pomáhat jí. Na turistických výpravách děti sbíraly plody podzimní přírody, které jim pak posloužily jako cenný materiál k výrobě Krakonošových klobouků. Na horských pasekách porovnávaly děti horskou architekturu s řepskou sídlištní.
Jedno odpoledne jsme se vzájemně navštívili. Dělila nás od sebe asi 1,5kilometrová cesta. To bylo srdečných rozhovorů a veselého sdílení dosavadních zážitků.
Všechny děti zdolávaly nerovný horský terén bez problémů, nikdo si nestěžoval, že nemůže nebo že ho bolí nohy, ani ty nejmladší.
S nejstaršími dětmi ze 4. oddělení se nám podařilo dojít, v rámci celodenního výletu, až na horu Sněžku, přes chatu Výrovku, Luční boudu atd.
U jednoho z pomníčků nad Luční boudou se děti dozvěděly, na co nejvíce umírají lidé na horách. Povídali jsme si o nástrahách tohoto nevyzpytatelného prostředí. Děti se dozvěděly od horské služby, jak nepříjemným vlivům předcházet nebo se jim docela vyhnout.
Po dopoledních výpravách a obědě následoval do14,20 hodin polední klid na postelích.
Odpoledne pak přišlo na řadu sportování na přilehlém travnatém hřišti. Učitelky připravily pro děti stanoviště se sportovními disciplínami, zdolávání prolézaček u Friesovy boudy, nebo delší vycházky za pokladem Krakonoše např. k Hříběcí boudě. V nerovném horském terénu podle turistických značek a přírodních značení si děti procvičovaly prostorovou orientaci a prostorovou paměť. Jedním ze zážitků pro všechny účastníky pobytu byla cesta za skřítkem Zlatohlávkem, který bydlel v chaloupce z pavučin s tetkou Výrovkou. Tuto hru pro všechny děti připravila paní ředitelka se svým synem. Samozřejmě, že na konci každého dobrodružství čekala na malé účastníky nějaká ta odměna.
Po večeři, která byla v 18,00 hodin následovalo většinou společné hodnocení dne, hygiena, Večerníček a pohádka na dobrou noc v podání učitelek na jednotlivých pokojích. Ve 20, 30 hodin již většinou všechny děti spaly. Také noci probíhaly v klidu, pod dozorem jedné z učitelek určených noční službou.
Na závěr pobytu nechyběl ani „Podzimní bál“, karneval s diskotékou.
O jeho příjemnou a veselou atmosféru se zasloužily paní učitelky v podzimních maskách a děti svými originálními kostýmy. K náležitému veselí přispěla veselá hudba, řada soutěží a hlavně návštěva myšky Terezky na Chatě Rozhled.
Zdravotní stav dětí i dospělých byl po celou dobu pobytu dobrý. Individuálně byly podávány medikamenty podle rozpisu v zdravotních balíčcích.

V sobotu 6. 10. 2007 odpoledne v předpokládaných 16,00hodin se všichni účastníci podzimního pobytu vrátili v pořádku zpět do Prahy, s kouskem podzimní horské přírody v srdíčku.

application/msword skolka_v_prirode_podzim_2007.doc (: 1362x - : 33.5 KB)
Originální text ve wordu
20.11.2007 @ Dzarda